Novosti
Humanitarni Informacii
Pomosh
Pozadina na situacijata
Organizacii
Linkovi
Makedonski Centar za Megjunarodna Sorabotka
Action by Churches Together
  МЦМС Извештај за ситуацијата бр. 15/2002

ИЗВЕШТАЈ ЗА СИТУАЦИЈАТА БР. 15/2002

1 јули
- 7 јули 2002 година

ХУМАНИТАРНА СОСТОЈБА

Раселени лица
Според најновата регистрација, во моментот бројот на ВРЛ сместени во семејства домаќини изнесува 13.837. Во колективните центри се сместени 2.514 раселени лица.
Според податоците од УНХЦР во Косово се наоѓаат околу 8,000 бегалци (етнички Албанци).


ХУМАНИТАРЕН ОДГОВОР

Храна
Меѓународниот комитет на црвениот крст врши регистрација на ВРЛ во колективните центри, така што во месец јули се уште не е извршена дистрибуција на храна.
ECHO привремено ја запрела дистрибуцијата на храна за ВРЛ сместени во семејства домаќини додека заврши регистрацијата на ВРЛ од страна на МКЦК/МЦК.
Германскиот црвен крст најавил дека колективните центри во Гевгелија и Дојран ќе се затворат и раселените лица кои не можат да се вратат во нивните домови ќе бидат сместени во Скопје.

Здравство
Во селата Грушино, Брест и Малино IRC има здравствени центри.
Германскиот црвен крст ќе продолжи со дистрибуција на пелени и храна за бебиња до тригодишна возраст до септември, оваа година.

Инфраструктура
Се очекува да бидат одобрени уште 3,6 милиони евра од страна на ЕУ за дополнителна реконструкција на околу 200 оштетени куќи од трета и од четврта категорија.

Училишта и образование
Реконструкцијата на училиштата во Матејче и во Лукаре продолжува. Рехабилитацијата на училиштатата во Гошинце и Брест се очекува да биде завршен обие денови.

Хуманитарно деминирање
Почна деминирањето во три скопски села (Танушевци, Малино и Брест), засега е вклучена само организацијата ИТФ, додека "Care international" и "Handicap international) ќе се вклучат откако ќе обезбедат средства од донатори. Во шумата над селото Алашевце било отркиено минско поле. Деминирањето ќе почне откако ќе се обезбеди тим за деминирање.


ХУМАНИТАРНА ОРГАНИЗАЦИЈА

Финансирање
Нема нови активности во овој период.

 

Претходни извештаи

 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 14/2002 [27 мај - 9 јуни]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 13/2002 [20 мај - 26 мај]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 12/2002 [13 мај - 19 мај]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 11/2002 [8 април - 14 април]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 10/2002 [1 април -  7 април]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 9/2002 [25 март - 31 март]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 8/2002 [18 март - 24 март]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 7/2002 [11 март - 17 март]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 6/2002 [4 март - 10 март]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 5/2002 [28 февруари - 3 март]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 4/2002 [18 февруари - 24 февруари]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 3/2002 [11 февруари - 13 февруари]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 2/2002 [4 февруати - 10 февруари]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 1/2002 [28 јануари - 3 февруари]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 26/2001 [26 ноември - 2 декември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 25/2001 [19 - 25 ноември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 24/2001 [12 - 18 ноември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 23/2001 [5 - 11 ноември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 22/2001 [29 - 4 ноември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 21/2001 [22 - 28 октомври]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 20/2001 [15 - 21октомври]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 19/2001 [8 - 14 октомври]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 18/2001 [1 - 7 октомври]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 17/2001 [24 - 30 септември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 16/2001 [17 - 23 септември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 15/2001 [10 - 16 септември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 14/2001 [3 - 9 септември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 13/2001 [27 август - 2 септември]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 12/2001 [20 - 26 август]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 11/2001 [13 - 19 август]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 10/2001 [06 - 13 август]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 09/2001 [06 - 08 август]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 08/2001 [30 јули - 05 август]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 07/2001 [23 - 29 јули]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 06/2001 [16 - 22 јули]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 05/2001 [09 - 15 јули]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 04/2001 [03 - 08 јули]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 03/2001 [24 Јуни - 03 јули]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 02/2001 [11 - 24 јуни]
 • Извештај за ситуацијата во Македонија бр. 01/2001 [03 - 10 јуни]

Back to News